Paardrijcap informatie

Paardrijcap feitjes

Algemeen
Een paardrijcap of een paardrijhelm zijn twee woorden die hetzelfde product aanduiden. In de volksmond gebruiken ruiters het woord cap of paardrijcap maar in feite is dat een paardrijhelm.

Alle paardrijcaps/paardrijhelmen moeten aan vele officiële eisen voldoen. In een laboratium wordt de paardrijcap uitvoerig getest en pas als de paardrijcap door testen komt, krijgt de paardrijcap een officieel veiligheidscertificaat. Een paardrijcap zonder certificaat is absoluut niet veilig genoeg om mee te rijden. Let er bij de aankoop van een nieuwe cap dus goed of de helm het correcte veiligheidscertificaat heeft. Voor de Europese Unie is dit: 1384:2023.

Hoe oud mag een cap zijn?
De regel is dat een cap na 5 jaar vervangen moet worden of zodra de cap is gevallen. Na een val kan de veiligheid niet meer gegarandeerd worden.

Welke maat cap heb ik nodig?
De maat van je paardrijcap/paardrijhelm heeft te maken met de omtrek van je eigen hoofd. Dit doe je door een meetlint helemaal rond je hoofd te laten gaan. Plaats je wijsvinger boven je wenkbrauwen en neem dat als startpunt.

Is een cap verplicht met paardrijden?
Op wedstrijdterrein en tijdens het rijden op maneges is het dragen van een helm verplicht. Zodra je deelneemt aan een officiële aangelegenheden of je rijdt bij bedrijven of instanties die zich bezig houden met ruitersport is het dragen van een helm verplicht.

Wat is MIPS

Een helm bestaat uit 2 onderdelen, een systeem dat de schok absorbeert en een schaal. Deze 2 onderdelen worden aan elkaar vastgemaakt waardoor dit niet los van elkaar kan bewegen. Dit is zo voor alle paardrijhelmen zonder MIPS. Om extra veiligheid te creëren is er een speciale plaat ontwikkeld die zorgt dat de schaal en het veiligheidsgedeelte los van elkaar iets kunnen bewegen.

Deze plaat heet MIPS (Multi-Directional Impact Protection System).

Is een helm met MIPS veiliger?

Ja, door de beweging tussen het onderdeel waar de klap op komt en het onderdeel tegen je hoofd, zorgt voor een veiligere helm. Onze helm heeft dat extra stukje veiligheid al automatisch, omdat de schaal los zit. Bij een harde val komt de klap op de schaal terecht. Doordat de schaal en de veiligheidsmodule twee losse onderdelen zijn, is er tijdens zo’n val een kleine bewegingsruimte. Door deze bewegingsruimte komt de schaal los van de veiligheidsmodule, terwijl de veiligheidsmodule de beweging van het hoofd volgt. Dit gebeurt alleen bij een (harde) val, de helm heeft verder geen beweging tijdens het rijden. Kortom: onze helm is niet alleen handig qua verwisselen maar daardoor ook direct een stukje veiliger!

Kun je een paardrijcap/paardrijhelm zelf versieren?
Het is niet toegestaan om caps zelf te versieren omdat aanpassingen aan de helm, de helm veranderen en de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden.